Седмица 1-4

Поздравления, вие сте бременна! Яйцеклетката е оплодена и започва развитието на плода. Полът на бебето се определя още при оплождането от сперматозоида, който е носител на X или Y хромозома. Но вие ще разберете доста по- късно пола на вашето бебе - най- рано през петия или шестия месец на бременността.
Възможно е 10-14 дни след оплождането да имате краткотрайно кървене, но това не е вашия месечен цикъл.
През тези четири седмици зародиша ще развие примитивна кръвоносна и нервна система.
Седмица 5

Сърчицето на бебето започва да пулсира и стартира циркулацията на кръвта му. Развива се пъпната връв, чрез която се доставя кислород и хранителни вещества, както и се отделят непотребни вещества. Започва развитието на някои от вътрешните органи - например бели дробове и мозък. През тази седмица се появяват зачатъци на ръце и крака - като малки пъпчици
Седмица 6

Ръцете и краката продължават да се развиват. Мозъкът също се развива - през следващите месеци от бременността той ще развие над 100 милиарда неврона. През тази седмица се появяват очните лещи, оформят се ноздрите. Започва развитието на храносмилателна система, както и производството на ензими.
Седмица 7

Формират се лактите на ръцете и пръстите. Формират се крачетата и започва развитието на пръстите им. Появяват се зачатъци на очи, уши и нос. Започва и формирането на зъбчета. Вашето бебе е само около 1,5 сантиметра, но все повече прилича на човече.
Седмица 8

Започва формирането на костите и езика на бебето. Тялото нараства - вече е около 2 см и тежи 1 грам! Продължава развитието на пръстите на ръцете и краката.
Седмица 9

Бебето започва да се движи - все още е много малко и не можете да го усетите. На малките пръстчета вече се появяват отпечатъци. Размера на бебето е вече 2,3 см и тежи 2 грама.

Седмица 10

Най- критичния период в развитието на вашето бебе вече приключи. Сега то започва да расте. През тази седмица главата на бебето е несъразмерна и представлява около половината от неговата големина, но другите органи също се развиват за да наваксат. Продължава развитието на очите - на този етап се определя цвета на очите. През тази или следващата седмица започва функционирането на плацентата. Бебето е вече около 3 сантиметра и тежи 4 грама.

Седмица 11

Почти всички органи са формирани и започват да функционират. Пръстите на ръцете и краката вече са оформени. Започва формирането на коса и нокти. Започва формирането на полови органи - само след няколко седмици чрез видеозон ще може да се определи пола на вашето бебе. Започва функционирането на бъбреците. бебето е около 4 сантиметра и тежи 7 грама.
Седмица 12

Започва развитието на гласните струни. Очите започват да се движат. Развива се черния дроб. Бебето е 5,5 сантиметра и тежи 14 грама.
Седмица 13

Бебето започва дихателни движения. Шията се удължава и брадичката вече не е толкова близо до гръдния кош. При следващото си посещение при лекаря, вече би трябвало да се чува и пулса на бебето. Размерът вече е 7,5 сантиметра, а теглото – 23 грама.
Седмица 14

Оформят се различни жлези – например простата при момчетата, а при момичетата – яйчници. Бебето вече смуче пръстите си. Костната система заздравява, но кожата все още е прозрачна. Бебето вече е почти 9 сантиметра и тежи 43 грама.

Седмица 15


През тази седмица е възможно да започнете да усещате движенията на бебето, но не се плашете ако все още не го усещате! Краката вече са по- дълги от ръцете и тялото вече е по дълго от главата. Кожата е много тънка и все още е прозрачна. Бебето започва да Ви чува. Растат му нокти на ръцете и краката. Започват да му растат вежди и дори коса. Бебето вече е над 10 сантиметра и тежи 70 грама.

Седмица 16


Формира се подкожна мазнина. Бебето вече държи главата и шията си изправени. През тази седмица на видеозон може да се чуе пулса му, както и евентуално може да бъде определен пола. Бебето вече може да диша – това става ясно при наблюдаване на равномерните движения на гръдния му кош. Засега то „диша” течност, но това спомага за развитието на белите дробове. Бебето е над 11 сантиметра и тежи 100 грама.

Седмица 17


Бебето придобива все по „човешки” вид – крайниците вече са по дълги от главата. Очите все още са затворени. Пъпната връв нараства и носи все повече кръв и хранителни вещества към Вашето бебе. Бебето вече е 13 сантиметра и тежи 140 грама.
Седмица 18

В белите дробове започват да се развиват алвеоли. Бебето вече може да издава звуци, но те не могат да бъдат чути. Бебето е вече над 14 сантиметра и тежи почти 200 грама.
Седмица 19

Бебето Ви вече си създава навици за спане и будуване. Вече си има любима поза за сън. През тази седмица се развиват млечните зъби. Ако бебето е момиченце затова развитието на неговата матка. Ако е момченце, гениталиите вече са ясно видими. Бъбреците на бебето произвеждат урина. Бебето вече е около 16 сантиметра и тежи 300 грама.

Седмица 20

Преполовихте бременността. Стремителното развитие на бебето вече забавя темповете си. Сърцето на бебето става по- силно и ако сложите ръка на корема си е възможно да различите два пулса – Вашият и на бебето. Мускулатурата на краката се засилва и то започва да рита и скоро ще усетите това. Бебето ползва Вашата имунна система – т.е. Вие защитавате и неговия организъм и тази защита ще продължи до 6 месеца след раждането! Развиват се рецепторите за вкус, слух, зрение, допир. Бебето чува и е възможно да се стряска от силни шумове. То постепенно свиква с познати звуци като например Вашия глас. Бебето е над 16 сантиметра и тежи 300 грама.

Седмица 21

Започва производството на бели кръвни телца, които защитават бебето от вируси и инфекции. Кожата на бебето вече е непрозрачна. Езикът е вече напълно оформен. Навиците за сън и будуване на бебето придобиват ритъм. Според някои изследователи режима на бебето е съобразен с външния свят и то преди да е родено. Бебето е 26 сантиметра и тежи 360 грама.
Седмица 22

Вашето бебе Ви чува все по- ясно. Когато четете на глас, говорите или пеете, то Ви чува. Според изследвания новороденото бебе суче повече, ако му четете на глас от книга, която сте му чели и докато е в утробата Ви. Клепачите и веждите са напълно оформени. Ноктите на пръстите на ръцете вече достигат края на пръстите. Ако бебето е момченце се оформят тестисите и започва производството на тестостерон. Бебето е 28 сантиметра и тежи 430 грама.
Седмица 23

Пропорциите на тялото вече са почти същите като при новородено бебе. Очите са оформени но ириса все още не е оцветен. Слухът на бебето се подобрява – то чува по- добре бащата, тъй като звука на неговия глас е с по- ниска честота и прониква по- добре в утробата. Ако бебето се роди сега то ще има около 15% шанс за оцеляване, но неговите шансове нарастват с всеки изминал ден. Бебето е 29 сантиметра и тежи 500 грама.
Седмица 24

Бебето вече придобива индивидуални черти – физиономия, изражение и все повече прилича на новородено. Развиват се рецепторите за вкус. Ако например изпиете нещо горчиво, бебето ще реагира. Формират се потните жлези. Бебето е 30 сантиметра и тежи 600 грама.
Седмица 25

Формира се структурата на гръбначния стълб. Развиват се белите дробове. Започват да се отварят ноздрите на бебето. Според изследвания то вече може да усеща мирис. Развиват се гълтателните рефлекси. Бебето вече може да свива пръстите на ръката в юмрук. Бебето е около 35 сантиметра и тежи 660 грама.
Седмица 26

През тази седмица бебето започва да мига. Оформят се ретините на очите. Развива се гръбначния стълб – въпреки че на дължина той е колкото дланта на възрастен човек, той има нормална структура. Формира се мозъчната дейност управляваща зрението и слуха. Бебето вече реагира на допир и светлина – ако осветите корема си бебето завърта глава в посока към светлината. Бебето е около 36 сантиметра и тежи 760 грама.
Седмица 27

Мозъкът на бебето продължава да се развива динамично. Не забравяйте да му говорите, да му четете и да му пускате музика. Реакцията на звуков дразнител вече е по силна, тъй като е завършило формирането на нервните окончания в ушите. Белите дробове продължават да се развиват – бебето се подготвя за дишането на въздух. Бебето е 37 сантиметра и около 880 грама.
Седмица 28

Косата на бебето расте. Очите са напълно оформени. Бебето придобива закръглена форма поради увеличението на мускулатурата, костите и подкожните мазнини. Белите дробове вече са готови за дишане. Бебето е около 38 сантиметра и тежи над 1 килограм.
Седмица 29

Пропорциите на главата и тялото вече са правилни. Натрупва се подкожна мазнина. Мозъкът не бебето може да контролира дишането и телесната температура. Очните ябълки вече могат да се движат в орбитите си. Бебето става все по чувствително на светлина, звук, вкус и миризма. Според изследвания то вече има предпочитания към определен вид вкусове и миризми. То се движи, но все още главата му е нагоре. През следващите няколко седмици ще заеме поза с глава надолу. Бебето е около 39 сантиметра и тежи около 1150 грама.

Седмица 30

Главата на бебето нараства за да осигури място за растящия мозък на бебето. Очите на бебето вече се движат и то ги насочва в различни посоки. Ноктите на краката порастват до пълния си размер. Бебето вече може да плаче със сълзи. Бебето вече е 40 сантиметра и тежи около 1300 грама.

Седмица 31

Темпът на растеж на тялото е значително забавен, но въпреки че бебето не става по- голямо, то расте на маса. Продължава натрупването на подкожни мазнини – кожата вече не е червеникава, а придобива розов цвят като на новородено. В костите се натрупва повече калций, фосфор и желязо и те стават по здрави. Мозъкът се развива и натупва милиарди клетки. Бебето може да се движи в танц с музиката, както вече има и музикални предпочитания. Белите дробове са единствения важен орган, който все още не е завършил напълно развитието си. Бебето е 41 сантиметра и тежи 1500 грама.
Седмица 32

Може би ще забележите, че Вашето бебе вече не се движи толкова. Не се безпокойте – иска да се движи, но няма вече толкова място. Петте сетива вече работят нормално. Сканирането на мозъка на бебето показва, че то вече сънува. Бебето е 42 сантиметра и тежи 1700 грама.

Седмица 33


Главата на бебето пораства с около 1 сантиметър, поради развитието на мозъка. Костите на бебето вече са доста здрави, с изключение на черепа който все още е мек и частите му не са напълно съединени. Ако бебето е момче, се оформят тестисите му и заемат своето място. Бебето е 44 сантиметра и тежи 1900 грама.
Седмица 34

Вашето бебе вече се държи като новородено. Очите му са отворени, когато е будно и са затворени, когато спи. Бебето вече може да мига и по този начин да реагира на дразнители – например светлина. През тази седмица е възможно Вашето бебе вече да заеме предродилна поза – надолу с главата. Бебето е 45 сантиметра и тежи над 2100 грама.
Седмица 35

След тази седмица шансовете на бебето да оцелее след преждевременно раждане са големи. В тялото продължават да се натрупват мазнини – особено в ръцете и краката и бебето придобива по- „пухкав” вид. Слухът вече е напълно развит. Мястото вече му отеснява и то напълно изпълва матката. Възможно е да изпитате затруднения да си поемете въздух, но бебето скоро ще се премести надолу. Бебето е 46 сантиметра и тежи около 2350 грама.
Седмица 36

Бебето вече е напълно развито. Единствения орган, който продължава развитието си е белите дробове. През тази седмица е възможно бебето да се придвижи надолу към родилния канал. Това улеснява дишането Ви, но ще затрудни ходенето Ви. Бебето продължава да натрупва мазнини – в областта на коленете, лактите, китките и шията. Кожата става гладка и мека. Бебето е около 47 сантиметра и тежи над 2600 грама.
Седмица 37

Бебето продължава да „тренира” дишане. Въпреки че диша течност, това помага за развитието на белите дробове. В действителност необходимия кислород се доставя чрез пъпната връв. Бебето вече има силна захватка на ръката си и може да стиска. Стените на матката продължават да се разтягат и съответно да изтъняват. По този начин при бебето прониква повече светлина и то определено развива навици повлияни от цикъла ден/нощ. Бебето е около 48 сантиметра и тежи над 2800 грама.
Седмица 38

През тази седмица е възможно бебето да хълца – това се дължи на факта, че то диша течност. Косата на бебето може вече да бъде с дължина над 2 сантиметра. Ако Вашето бебе е „средностатистическо” през тази седмица то е около дълго 50 сантиметра и тежи малко над 3 килограма.
Седмица 39

Белите дробове са напълно готови. Вашето бебе вече няма много място за движение. Продължават да се натрупват мазнини, които ще помагат на бебето за поддържането на нормална телесна температура. Бебето е около 50 сантиметра и тежи около 3300 грама.
Седмица 40

Тялото на бебето има около 15% мазнини. Тъй като то все още не може да трепери от студ, мазнините помагат за поддържане на телесна температура. Продължава растежа на косата и ноктите – бебето вече може да драска. Бебето е около 51 сантиметра и тежи средно около 3400 грама. Това е и края на Вашата бременност.