Безспорно, като майка на новородено, си задавате въпросите: Кога трябва да дам вода на бебето за първи път? Трябва ли да е подсладена със захар? Поне така са правили нашите родители. Но сега тенденциите са други и е добре да сте в крак с тях.

Ако сте решила да кърмите бебето си, вода, по последни тенденции в храненето на новороденото в САЩ, не се дава. Вода не се дава до захранването на бебето, т. е. докато то е изцяло на кърма, няма нужда от вода. Кърменето и само на кърма, без вода и други храни на бебето може да продължи до 6-ия месец, а дори и до по-късно, по ваше и на педиатъра Ви решение.

Започне ли захранването обаче, следва да давате вода на бебето. Водата е преварена чешмяна или изворна. Но не трябва да я подслаждате!

Ако бебето е на адаптирано мляко, а не на кърма, може по преценка да се дава вода между храненията, ако е летен сезонът, за да не се обезводни бебето.

При всички случаи – съобразете се с индивидуалността на своето бебе и ако не можете да решите сама – консултирайте се не с бабите, а с педиатъра си.