Зачеването е предшествано от различни събития. Всеки месец Вие получавате овулация. Това обикновено става около 14-ия ден от месечния Ви цикъл. Когато се отдели яйцеклетка забременяването вече е възможно - това трябва да стане в период до 24 часа след овулацията. Ако яйцеклетката бъде оплодена, след няколко дни тя се премества в матката. Месечния Ви цикъл прекъсва и започвате да подхранвате ембриона.

За да забременеете лесно е добре да спазвате няколко правила:

Какво трябва да правите?

  • Да правите секс редовно -2 или 3 пъти в седмицата. Тогава вероятността да забременеете е голяма
  • Когато датата на Овулацията наближава е добре да правите секс всеки ден.
  • Поддържайте нормално тегло, правете упражнения и се подлагайте на по-малко стрес.
  • Приемайте витамини - Фолиевата киселина (Витамин В 9) играе важна роля в развитието на плода. Ако фолиева киселина се приема един месец преди забременяването, както и през първия триместър на бременността, това чувствително намалява опасността от неврологични болести на бебето.
Какво не трябва да правите?
  • Не пушете. Никотинът възпрепятства оплождането на яйцеклетката. Пушенето увеличава риска от спонтанен аборт, както и може да намали снабдяването на плода с кислород.
  • Не пийте алкохол.
  • Не приемайте никакви лекарства, преди да се консултирате с лекар. Някои лекарства, дори и такива, които се продават без рецепта, могат да попречат на забременяването. По-късно, след забременяването приемането на някои лекарства може да доведе до спонтанен аборт.
При повечето двойки, в който и двамата партньори са здрави, забременяването обикновено се получава максимум до шестия месец. При около 90% от двойките забременяването става до една година след началото на опитите. Ако и след този период няма резултат е добре да се обърнете към лекар - специалист.